he

Sunday, 7 July 2013

captain - the ship


hello anyone..!! n_n
assalamualaikum to all muslim...
 
.....nenonenoneno...tingtong..smua mesti tau kan kejap ag dah nak masuk bulan ramadhan...pejam celik pejam celik tinggal 2 hari lagikn kite nak puasa....
isnin---
selasa---
yeahh,..!! rabu .. = =' (huh..!!)
ape ag sambut awal ramadhan la ...bulan yg ditunggu2 oleh semua umat islam...hehe
so...disini aku mengucapkan salam ramadhan al-mubarak bg sekalian umat islam dan para2 blogger sekalian,..
puasa adalah wajib bg umat islam....tak mo ponteng2 nohhh...dosa..hihi
just peringatan uat sendiri dan korg smua...hehe 

ok la nak citer pasal tajuk entry ni...
...sorg leader diatas kapal...
 
*kapal dipenuhi anak kapal diketuai seorg kapten*
 

as a leader in a team...ibarat seperti sebuah kapal yg besar yg dipenuhi dengan anak kapal...
kite hanya seorg leader sahaja tapi beribu2 anak kapal yg hanya bergantung sgt pada kita..
so as a leader ..klo da ditanggungjawaban sebagai leader, means kenalah buatkan..
maksud disini klo leader tu goyang atau rapuh means anak kapal juga akan rapuh silap hari anak kapal lemas dlm lautan...dan bukan hanya memberi arahan kepada anak2, as a leader turun bersama anak2 kapal untuk melabuh layar meneruskan perjalanan..cooperation is more important in each other from team member..
betapa pentingnya kita sebagai leader disitu,,,.peranan seorg kapten..
menjaga anak2 dibawahnya supaya kapal tidak karam begitu saja..


"a good objective of leadership is to help those who are doing poorly to do well and to help those who are doing well to do even better"
 
 



just want to share.. ^_^
and pendorong semangat bagi aku to be more confident and believe in yourself ...
learn something from this n practise in your life... 
i want improve my self.. insyallah allah always together with me...


alhamdulillah...sudah habis coretanku ini...
setakat ni saja...jarang akan buat entry sbb busy ngn meeting program,,class ag..
n mcm2 ag...
as student cheer up ..dont give up..!!!! yeah~~~~

ok bye wassalam...~~~ n_n

Friday, 21 June 2013

photoshoot group IBFC


ASSALAMUALAIKUM...
hye u alss.. n_n
ok...tetibe tak der idea pula nak mulakan perbicaraan aku nia..hahah
ape erk aku nak cakap...hahahah
actually im nothing to says just want to sharing about my group IBFC means islamic banking finance committe...aku sbg pelajar islamic banking so...this is the 1st time im joined this group..
so for our early semester,..banyak ahli baru yang baru masuk dan ahli lama resign..
so for new ...sesi photoshoot bg ahli 2012/2013.

lets see...!!! (^_^)

formal --> ni la our group ibfc..tapi tak smua ahli ade...huhu

setting kedudukan.....candit gitu...huhu
candid photo > not ready yet..!!

tadaaa...!!! its me...snap one by one... senyum sokmo..
tu je just want to sharing...
sbb da tak tau nak ckp ape..
sory my broken english..
i ni tak reti nak kata omputih..but i want try to speaking....
hehe

bye bye...peace yoww..!! cawww...

"segmen klik klik RAMADHAN"


assalamualaikum...
hye u alls..!!! n_n

tup tap tup tap...kejap je dah nak bulan ramadhan kan...rase mcm baru semalam bulan ramadhan...
betul tak...mesti ramai yang tengah puasa pulun habis nak ganti puasa kan...
ayoo!!! cepat2 sape yang belum bayar tuu baik cepat2 bertindak sebelum masuk bulan ramadhan yang baru nie...

huh,..!!! sempena menjelang nye bulan ramadhan ape salah ye jari jemari kita nie bermurah hati beramal jariah sesama kita antara blogger..btul tak...
sama2 kita tolong... (^_^)

<--- segmen klik klik ramadhan..--->
jom kita klik sama2...
TUNGGU SAMPAI HABIS LOADING YER..!!!!



terima kasih atas kerjasama korg smua...terima kasih klik ..!!! tunggu sampai habis loading tau..
awak klik saya ..saya akan klik awak pula...
saling bertukar...

segmen ni berlangsung selama sebulan je tau..lambat tak tau..bye bye laa..
hehe papepon nak join klik banner atas tuu dan syarat2 dyer... 

(^_^)v peace yow...!!! caww

Wednesday, 19 June 2013

10 PERKARA YANG MEROSAKKAN OTAK.



1-      TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI..

Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga iaitu sebanyak 25% daripada keperluan  tenaga badan. Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut..



2-      TERLEBIH MAKAN

Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik. Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan dan menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak. Ini menyebabkan mengantuk, malas dan hilang daya fokus.



3-      MEROKOK

Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.



4-      MENGAMBIL GULA BERLEBIHAN

Gula yang berlebihan dalam badan menganggu penyerapan nutrisi dan protein. Ia juga boleh menggangu perkembangan otak yang sihat.



5-      MENGHIDU UDARA YANG TERCEMAR

Otak merupakan pengguna oksigen yang terbesar dalam badan manusia. Menghidu udara tercemar menyebabkan kerosakan sel-sel otak. Berkawan dengan perokok  juga boleh mendedahkan kita asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.



6-      TIDUR YANG BERLEBIHAN

Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.



7-      TIDUR DENGAN MENUTUP MUKA

Tidur sambil meniarap dan menutup muka dengan bantal atau menutup muka dengan buku atau lengan boleh menyebabkan banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. Ini menyebabkan otak kekurangan oksigen.



8-      KURANG BER IMAGINASI

Berfikir merupakan satu cara yang paling baik untuk mengasah otak kita. Kurang berimaginasi menyebabkan tahap kecerdasan otak menurun.



9-      JARANG BERFIKIR

Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembap dan tidak aktif. Maka, selalu berfikir akan melatih  otak kita bekerja dan meningkatkan keupayaan otak.



10-   TIDAK MEMBACA  ALQURAN

Alquran merupakan kalimah-kalimah Allah s.w.t . Membacanya akan memberi  banyak manfaat  kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkan daripada rosak.  Tidak membacanya akan menyebabkan otak menjadi dungu.
 

Tuesday, 11 June 2013

<--Diawal Sem 6 -->


*time kami smua di sem satu....giler ramai budak klas aku...!!


Assalamualaikum...
Hye u allss...!!! monink..!! monik ker...??? ==’ haha
Sambil wat entry sambil mendengar koleksi2 lagu2 korea aku yg bergunung2...hihi

So..!!! let hear my story ..!!
Anywhere xder bnda pon nak story di awal sem 6...dimana aku akn dijangka tamat habis belajar diploma dalam kursus islamic banking pada bulan november 2013...insyalllah...!!!

Biase diawal sem klas xkn selalua der lec ..but aku penat jugak...
Urus hal ni urus hal tu,..smua pasal subjek yg aku amik laa...
Sem ni aku subjek aku tak banyak mane pon...just 4  jer..!! hhaha
Butttttt....!!!!!!!!!!!!!
Mmg sikit JER...JER tu yg x ley bla...
Tapi..!!! perghhh...subjek boleh tahan smua...so hard..
Ni la name nye cabaran student...sahut je laa...
Dgn adenye azam...aku mesti boleh laaa...
Bnda klo kite usaha gigih pasti akn dapt...wlopun susah mne pon..
Dan kite juga kna percaya ada ya allah bersama kita...
Dan buat la smua ni kerana allah ..baru idup berkat... x gitu ustaz ustazah...!!

-------------- Student baru -------------
Aku tgok ak laa...ramai gak..!!!
Aku nmpk smua muka bdak berpelajaran n pandai2...
Tapi budak semkemasukan sem ni x la kecik2 mcm sem lepas...ramai yg comel2..
Tapi xtau laa...klo tuuu baru setengah aku tengok..,hihi

Papepon...sape yg tgh belajar lagi x kisah la spm ke pmr ke or sekolah rendah n tadika...
Belajar la dr awal..sungguh2 dan gigih..jgn menyesal kemudian hari..smua tuu da tak der guna daa...
------------------- “nasi suda jadi bubur” ------------------

Ok...ni e kot perkembangan tuk sem aku setakat ni...ader paper masalah pon...
Insyallah sampai ke hujung tak de la masalah yg timbul....

Ok la...aku cawww lu!!!
Bye n take care tau...!!
Thank for reading..

~" Keburukan Tidur Lewat dan Bangun Lewat"~


 zzzzzzzzzzZZZZZZZZzzzz...... ~~~~ sleepy..~~~




Huh..!!! huh..!!!  hah hah ..!!
Sape suka tido lambat kat sini...biase dy ye...huh..!!!! biase dye ye... suka sangat...tak m0..!! tak m0..!! n0..!! n0!!
Wahai sahabat2 ku sekalian...aku just nak bagi some info yg penting nie..!!
Tu laa...kite selalu disarankan untuk tido awal antara 7 hingga 8 jam sehari...buat tak korang...menipu laa....korang kan blogger,..penulis ..tak gitu...
Biasanye penulis mcm kite2 nie susah nak tido awal setiap hari..im right..?? betul tak..???
Same jugak la mcm aku susah sgt nak tido awal..aku lagi la student biase suka berjaga malam..
Korang perasan tak..klo berjaga malam mesti  korg rase lapa kan..selalu cari mknnn tgh2 mlm buta..mkn mlm2 ni tak elok tau...nanti gemuk..!!!  ag2 nak senang masak korg mesti selalu masak maggi je kan...hmmm...apa nak jadi..
Nah..!!! amik ni aku bagi info KEBURUKAN TIDUR LEWAT DAN BANGUN LAMBAT...baca tau sampai habis..

Punca utama kerosakan hati adalah:


  1. Tidur terlalu lewat dan bangun lambat adalah penyebab utama
  2. Tidak buang air kecil di pagi hari.
  3. Terlalu banyak makan.
  4. Tidak mengambil sarapan.
  5. Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan.
Mengambil terlalu banyak bahan pengawet, aditif, pewarna makanan, dan perasa tiruan.
Mengambil terlalu banyak makanan berminyak. Jangan mengambil terlalu banyak makanan berminyak walaupun makanan yang menggunakan minyak goreng terbaik seperti minyak zaitun. Elakkan mengambil makanan berminyak ketika anda dalam keadaan letih, kecuali ketika badan sedang dalam keadaan betul-betul fit.
Mengambil terlalu banyak makanan juga boleh memberikan beban berlebihan kepada hati. Sayuran seeloknya dimakan mentah atau dimasak 3-5 bahagian sahaja. Sayuran yang dimasak harus dimakan dalam satu sajian dan tidak disimpan.

Kurangkan makan makanan segera, lagi-lagi jika anda jenis yang berjaga waktu malam   sehingga lewat pagi.


Mari kita lihat bagaimana tubuh kita berfungsi.

Malam (9pm – 11pm): adalah masa untuk menyahkan/membuang toxic chemicals (de- toxification) yang tidak diperlukan dari sistem antibodi (lymph nodes). Dalam waktu ini kita seharusnya dalam keadaan tenang dan suasara yang relaks seperti mendengar musik. Jika seorang surirumah dalam ketika ini masih menjalankan aktiviti hariannya seperti mencuci pinggan atau mengawasi anak-anak membuat kerja rumah, ini akan memberikan kesan negatif pada kesihatannya.
Malam di (11pm-1am): Proses de-toxification dalam hati, dan secara idealnya harus dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.
Tengah malam (1am – 3am): proses de-toxification di bahagian hempedu, idealnya juga dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.
Tengah malam (3am – 5am): proses de-toxification di bahagian paru-paru. Oleh kerana itulah kebiasaannya bagi yang sedang mengalammi batuk, ketika ini anda akan mengalami batuk yang sangat kuat. Memandangkan proses de-toxification telah sampai ke saluran pernafasan, kita tidak perlu mengambil ubat batuk ketika ini kerana ianya akan memnganggu proses pembuangan toksin tersebut.
Awal pagi (5am – 7am): proses de-toxification di bahagian usus besar, anda harus mengosongkan usus.
Pagi (7am – 9am): Penyerapan gizi pada usus kecil, kita harus sarapan pada masa ini. Kepada mereka yang sedang saki, sarapan harus lebih awal iaitu sebelum pukul 6:30 pagi. Makan pagi sebelum 7:30am sangat berguna bagi mereka yang ingin kekal cergas. Mereka yang tidak sarapan, mereka harus mengubah kebiasaan mereka. Namun jika anda terlewat mengambil sarapan sehingga pukul 9am-10am sekalipun, itu masih lebih bagus daripada tidak bersarapan sama sekali. Tidur lewat dan bangun terlalu lambat akan mengganggu proses membuang bahan kimia yang tidak diperlukan dalam tubuh.
Tengah malam sampai 4am juga adalah waktu untuk sumsum tulang menghasilkan darah.
Oleh kerana itu, dapatkan tidur yang sempurna dan jangan tidur terlalu lewat.
Tapi lain pula jadi, kalau waktu tidur anda terlalu lama.
“Banyak tidur dapat mengakibatkan lalai dan malas-malasan. Banyak tidur ada yang termasuk dilarang dan ada pula yang dapat menimbulkan bahaya bagi badan.
Masalah sukar untuk tidur ini boleh diatasi dengan banyak cara. Ianya bergantung kepada seseorang bagaimana seseorang itu boleh mengatasi masalah tidur mereka. Apa yang dikongsikan ini hanya sebagai rujukan untuk anda yang sedang menghadapi masalah tidur. Anda boleh menggunakan cara ini bagi mengatasi masalah tidur anda.



Cara Mengatasi Masalah Tidur
Masalah susah untuk tidur akan dapat diatasi jika anda berusaha untuk mengatasinya. Ianya bergantung kepada diri anda bagaimana anda mengatasi masalah tidur yang anda hadapi. Setiap orang pasti mempunyai cara mereka yang berbeza dengan orang lain.

  1. Kosongkan Fikiran Dari Semua Perkara
  2. Tetapkan Waktu Tidur Sama Setiap Malam
  3. Pastikan Tempat Tidur Nyaman Dan Selesa
  4. Elakkan Dari Bunyi Bising
  5. Tutup Semua Sumber Cahaya
  6. Baca Doa Sebelum Tidur
Masalah susah untuk tidur akan dapat diatasi jika anda berusaha untuk mengatasinya. Ianya bergantung kepada diri anda bagaimana anda mengatasi masalah tidur yang anda hadapi. Setiap orang pasti mempunyai cara mereka yang berbeza dengan orang lain.

Monday, 3 June 2013

breakfast di pantai Morib


assalamualaikum...hye u allss.. smile membawa seribu erti...
penawar duka.. ceh.. n_n 
 peace y0w..!!

entry kali ni...aku nak citer la saje je citer at korg smua..
pagi tadi my mom anta adik aku g camp at Hotel Impian Morib...biasa deh..
camp for bidak SPM lettew...!! 
alang2 lalu pantai morib ktorg follow la skali n lepak at pantai..
sekali bawa sarapan pagi..(beli at tepi jln jer..)
maklum la x sempat nak masak at umah td...x giler awal...grak 7.30 pgi..bgon pg kol6.30 pg..
air panas je sempat aku sediakn..
beli nasi lemak sambal sotong...perggghhh!!! giler sedap..
da lama x mkn weii...sekali dpt x ingt lain da...hadap je mknn tuu..
alang2 pegi tuu x lepas la ktorg berphotograper...hihi
tempat cantik tuu...bersantai sambil bergambar..huhu
me..!! ana liyana tinggalkn beberapa pic tuk santapan mata...hihi
enjoy..!!! (actually entry just nk ltak pic) hahahaha (^_^) 

tunjuk ape haaa tuuu..!!! = ='


breakfast..terpaksa la mkn at cini..pondok dah dikebas org sdg menikmati mimpi indahnya...


langit dipagi hari


pandangan pantai morib belah ujung*

pondok tuu la yg mereka sdg menikmati mimpi indah... <jgn ganggu>


laluan pejalan kaki

tepi pantai..time air pasang kuat..air boleh naik ke ats ni tau...so be careful..!!!
sudut bulat2 bulatan...haha

aku at tgh bulatan benua..


pohon yg sgt cantik...toing~toing~

lorong pejalan kaki...

amacam after see,...klo nk tgok sendiri dtg la ke pantai morib ni..dekat je at banting, selangor...
ok..story dihujung jariku sampi dini...
what..!!! where..??? 
"Blogku Inspirasiku"

thank for reading..cawWw..!!! bye